Běžná údržba spařovací jednotky

U kávovarů, ze kterých lze vyjmout spařovací jednotku, doporučuji provádět údržbu po 150 vydaných kávách nebo po 2, max. 3 týdnech. Popis údržby je vždy v návodu k obsluze.

Údržba spařovací jednotky je ale potřeba provádět vždy v těchto hodnotách viz výše, i když mohou v návodu být uvedeny vyšší hodnoty. Obecnou údržbu spařovací jednotky proveďte vyjmutím z kávovaru ve vypnutém stavu, oplachováním proudem teplé vody dokud na ni nebude vidět zbytková káva, pokud je potřeba jednotku odmočit, tak nikoliv déle než 5min., nevkládat hned dovnitř kávovaru, ale mechanicky okapat a nechat doschnout. Když nyní máte jednotku mimo kávovar, ponechte zasunutou odkapní misku a vyčistěte ještě vlhkým štětcem a kartáčem prostor, kam tuto jednotku vkládáte od veškeré naprášené kávy, pak vyneste odkapní misku a než ji vložíte zpět, vysajte či vytřete (až do koutů) prostor, kam tuto misku zasouváte. Nechte kávovar otevřený a spařovací jednotku vyjmutou doschnout přes noc. Ráno můžete kávovar zkompletovat a poté zapnout.

Běžná údržba parní/mléčné cesty

Zde je nutné rozebrat a pečlivě očistit všechny komponenty znečištěné mlékem po každém jednorázovém (nikoliv jednotlivě po každém produktu) použití, tím je myšlena rozborka a čištění kapučinátoru a trysky, na kterou kapučinátor nasazujete. U modelů s nádobkou na mléko „uživatelsky“ rozebrat a propláchnout hlavu nádobky, u většiny totiž bývá přítomný otočný regulátor a opět pak trysku, na kterou nádobku s hlavou nasazujete.

latté